onsdag 29 januari 2014

Hur svårt kan det vara?


Enligt Sveriges Natur, Naturskyddsföreningen, rankas kriterierna "god", "nyttig" och "billig" högre än "ekologisk" när vi handlar vår mat.

En svensk jordgubbe besprutas ca 8 ggr innan den kommer till försäljning. Läskigt säger Naturskyddsföreningen, super doper läskigt säger jag. Önskar att den besprutade ytan syntes, att produkt var missfärgad och luktade illa. Så vi fattar, fattar vad det är vi faktiskt stoppar i oss. Och egentligen borde inte mataffärerna märka ekomaten eftersom det borde vara den "vanliga" maten och den konventionellt framställda borde märkas som den besprutade. Heja Oppeby i Nyköping!

Så är ekomat snart mainstream? Nej det finns en hel del myter att döda först vilket Naturskyddsföreningen jobbar hårt på med sin kampanj/artikel 8 sätt att döda myter om ekologiskt..

För hur svårt kan det vara? Att handla ekologiskt. 

Välj ut några eko-produkter som du vill köpa och få in en ny rutin. Naturskyddsföreningen tipsar: Kaffe, potatis, vindruvor och bananer är exempel på hårt besprutade produkter. Kött, och mejeri är ytterligare exempel på produkt som är lämplig att komma igång med. Själv känner jag även att ägg är en högt prioriterad eko-produkt.

Ekomat snart mainstream? Knappast, men jag hoppas. Gör inte du? 

Källa: Sveriges Natur och http://www.naturskyddsforeningen.se/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar