söndag 26 januari 2014

Lunchtipset


Igår och idag jobbar Anders i skogen, 20 träd har blåst omkull, medan Vera och jag är kvar i stan. Under förmiddagen har jag gjort en enklare kikärtsgryta som vi ska ha till lunch. Fotografierna gör inte denna gryta rättvisa och jag kan försäkra er om att det är en
god och enkel maträtt. Sedan ett par år tillbaka har jag haft kurser i vegetarisk matlagning. Jag är inte vegetarian längre men har många enkla recept på lager som brukar vara bra för nybörjare.Indisk kikärtsgryta
2 dl kikärtor
1 lök
1 grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
2 tsk kardemumma
1-2 kanelstänger
4 dl vatten
2 dl yoghurt naturell

Börja med att hacka löken fint. Bryn den tillsammans med olja på svag värme i en kastrull.
Tillsätt curry, kardemumma och pressad/riven vitlök. Bryn försiktigt.
Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, tomatpuré, kanelstång och låt puttra på svag värme i 20 min. Nu ska lök bli mjuk och vätska reduceras tills grytan blir simmig. Tillsätt de redan förkokta kikärtorna, låt puttra 3-5 min. 

Till servering. Lägg i en klick fet yoghurt. En bit färskt bröd eller fullkornsris är också gott till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar